Canterbury Earthquake Memorial Design Competition

A Walk to Remember (AWTR) is a memorial park that guides visitors through a series of experiences ranging from open spaces to sunken earth below the river level. As an extension of the Ōtākaro/Avon River trail system, AWTR offers the community a place for commemoration while enriching social, recreational, and ecological values for future healing and investment. AWTR’s spatial strategy is a landform created by contouring the edge adjacent to the river. The Ramp of Remembrance, the main memorial component, features a disability-friendly path adjacent to a series of vertical panels that honors each life lost during the Canterbury Earthquakes. As part of its design, these fixtures will mature into a greenwall as community members collectively draw their efforts in decorating and giving meaning to these panels. Below the Ramp of Remembrance sits a pool that mirrors the reflection of its users and the sky above. South is the Island of Silence, a sunken island surrounded by native flora that provides a private space for personal contemplation; during public venues, the island can also accommodate ceremonial events. AWTR seeks to brighten the community and hearts of Canterbury with light, life and delight as the design matures over time.

Client

Canterbury Earthquake Recovery Authority (CERA)

Location

Christchurch, Canterbury, New Zealand

Size

1 ha

Previous projects

Next projects