Navillera YAP Installation Project

Two years in a row, Lab D+H was able to teamed with young talented architect in Korea for YAP(Young Architects Program) 2016 Seoul edition. This year we teamed up with B.A.R.E. as an one of finalist among 4 other teams.
Historically the museum site has always been a place of political and social importance throughout the history, where main institutions of power were located under the Japanese colonial period and the military government. Situated among the buildings which represent a long and painful history, the museum’s courtyard is a place of peace for the public, to rest and shelter, away from the hustle-bustle of the surrounding.
We propose a journey of healing through time and space in the continuum of movement. In a constant movement to the rhythm of the wind and water, visitors are invited to gather around a place of “water, shade, shelter”.
“The sheet white-silk bonnet is
folded neatly into a Navillera (looks like a butterfly).”
-from the poem Cho Ji-hoon (1939)
The main material is a long stretch of fabric with fine mesh, which is sprayed with different forms of water – mist, rainwater and resin. The appearance of fabric changes creating a visual experience as well as being interactive. Visitors can walk beneath seemingly continuous clouds, freely moving with wind, and encounter cool air, escaping from the hot, humid weather. Visitors will see, feel and hear drops of rain water in the areas where layers of resin are applied which turns the soft fabric stiff. The falling water drops on gray stone tiles quickly form a black pool of puddles. Visitors can also climb through stairs between the clouds of fabric, and enter a wet tunnel with surface formed by water vapors.
The overall structure is composed of nine stand-alone columns, onto which light-weight balls are attached. Each ball is formed with two interlocking “one-touch tent” system, which has the benefit of being cheap, lightweight and quick and easy to assemble. The balls are designed in such way that after 3 month of installation, they are disassembled and re-used. With minimum efforts, they are turned into mosquito tents or shading devices useful for the summer.
Unfortunately, we are not selected as a final selected team to realize this proposal, was a opportunity for us to experiment an ephemeral, living structure that responds to the micro-climate and the movement of visitors.

*Some body of text is written by b.a.r.e.

Client

National Museum of Modern and Contemporary Art (Korea), MMCA PS1

Location

Seoul, South Korea

Size

0.05 ha

Partner/Consultant

B.A.R.E (Bureau of Architecture, Research & Environment)