Pixel Garden

Located in Guangzhou, Vanke Cloud City Phase 2 is a pioneer mixed use development project in China. It is composed of four residential towers with over 5000 small apartments (8-35 sq.m) surrounded by fashionable commercial frontage. This project is one of the first small apartment projects in China, aiming to satisfy the young newcomers who work in big cities but cannot afford the high price of real estate. With small apartments, young people can continue living in first tier cities, enjoying rich career opportunities, modern facilities, comprehensive public services, and access to cutting-edge information, all while still being able to afford a home.

There are two challenges for this project: targeting a young, trendy demographic and keeping construction costs low. To address these challenges, we developed the following creative design strategies and demonstrated them in the showcase area:

We based the overall landscape framework on a modular grid system. From softscape, to paving, to outdoor furniture and installation, landscape elements are arranged on this modular system so that they are easy to construct, assemble, and replace. For hard landscape materials we used Vanke precast concrete modules. Vanke modules are not currently popular in China, but their utilization allows us to reduce costs, and avoid over-exploitation of natural stone (which is a conservation issue in China).

Assembled precast concrete modular outdoor furniture is used extensively in this project. We designed only two basic precast concrete modules, but these could be recombined and assembled into more than 20 different combinations. Customers can choose the most comfortable furniture combination to meet their needs. The freedom to choose flexible furniture combinations will appeal strongly to a young market.

We designed a series of fun, interactive installations. The Cloud Line is a continuous tubular steel structure, bent into a bar, parallel bars, monkey bars, benches, and other fitness facilities. Orange glaze paint made the Cloud Line vibrant and youthful. Cloud Seat is a modular set of interactive spaces made of pre-perforated steel plate. Seating stacks up vertically and extends horizontally to create a fun place for interactive communication. Cloud Seat is lit up at night and produces stunning lighting effects through the perforated plate.

Through joint efforts with our client, the design was fully executed. The showcase area also received public praise.

Design Name

Pixel Garden

Project Name

Vanke Cloud Phase 2 Parcel C

Design Team

Huicheng Zhong, YoungJoon Choi, Miao Lin, Jin Huang, Zhongwei Li, Feimin Song, Nan Lin, Hao Lan

CD Team

Liujun Deng, Bingru Xiao, Gezhi Xie

Client

Guangzhou Vanke

Location

Guangzhou, China

Size

3.5 Ha

Previous projects

Next projects